Friday, July 24, 2009

BEST2!! psar mlm pntai dlam...

Errrmm...nak ckp ape lg..mmg SGT BEST!!! heaven of food~huhu..ctenye cmni...selase mlm rabu ari tu seperti biase kteorg~kaksu, kak una, is, wan, sha, ecah, n me(syaza x ikut sbb nak siapkn assignment) gi lepak kat ali mkn (semalam rafi)..tgh dok tunggu order seperti biase kaksu memulekn agenda biasenye iaitu berceloteh untuk mlm tersebut..."ishhkk..korg x boring ka ari2 ngadap muke mamak2 ni? ye la..kte ni kalau mkn, tak ali rafi..tak rafi ali..kaksu boring la gak''..lalu kak una mengutarakn sebuah idea yg bole dikatekn menarik..''a'ah la kaksu..btui gak tu..bosan! eh kaksu..jom pegi pasar mlam pantai dalam nak,,lama kte x pegi sana kn?'' tbe2 mate kaksu bersinar2 "brilliant idea usna!! apsal la aku x tepikir dari dlu kn..ha! bole tunjuk budak2 ni..korg msti x pnah pegi kn? kte pegi besok nak..since besok ari rabu..ok?"..mmg kteorg x pnah pegi pon..x pnah dgar pon name tu..kteorg pon ok je laa..sebab cm syok je,lgpon mmg agak bosan layan food mamak everyday..pastu kaksu n kak una cite..kat sane mcm bazar ramadan,,mcm2 gile ade..kalau dtg x lapa pon jd lapa lpas tgok mcm2 makanan kat situ..drpd utare, selatan, timur, sume laa jenis makanan..u name it..sume ade..wahh! lg teruje daku mendengar perkare itu dilontarkn..ni seronok ni! hehehe... SO...dipendekkan crite ari rabu pon menjelme dan berlalu dgn agak pntas(cet,,psar mlm punye psal)..hari rabu mmg sume budak fbmp ade program mentor-mentee,, n mmg slalunye budak tesl sgt jarang dilepaskn cpt..time table ckp 4-6 ,,,pkul 6 lah abesnye..kdg2 lebih..smpai2 bwah hostel tu dyeorg sume dah tunggu kat bwah..aduyai..''sorry2...kak una, nak gi tuka bju n letak beg jap ek..'' sepantas kilat daku berlari naek dan buat ape yg patut dan turun semule...since kteorg bertujuh,, teksi amek 2 la kn..3-4 org per teksi,, tahan teksi je dah 1 hal..disebabkn jln nak gi ktm sgt jem di wktu balik keje seperti itu, x byk teksi yg ingin merisikokn diri mereke menempuh dugaan tersebut,, abes minyak je kate dyeorg..aduh,, cmne ni..namun akhirnye ade gak la teksi yg sudi menghantar kteorg apabila melihat muke ksian kteorg..hehe..tactic bejaye! dlam ktm daku n is mndpt tmpat dudok mnekale mereke yg laen terpakse berdiri..sesampainye di stesen pantai dlam, kteorg pon kuar..igtkn kat luar tu je psar mlmnye,, rupe2nye x..kne naek teksi lg pulak bru smpai ke destinasi tersebut...tunggu teksi x la lme sgt..siap kaksu igt2 lupe jlan laa..smpai pkck teksi tu pon cm hangin je tp cool cos penumpang msti diutamekn(written on the side window of the texi) smpai kat tmpat tu pkck tu ckp,,''laaa..awat hang x ckap psar mlam je td..kn sng..flat itu la ini la..haduih" kaksu hanye mampu tersengih ''sorry pkck..'' kteorg yg laen hanye mampu bergelak! hahahaha!! Sekeluarnye daku dari teksi tersebut, terpampanglah deretan gerai yg sgt panjang di dpan mateku,, "waaaaaa~~~pnjgnye!!!" itulaa reaksi pertameku ketike melihat psar mlam tersebut..sgt pnjg!! dahla bercabang2..byk gle gerai! dgn bnggenye kaksu berkate "kn kaksu dah kate" hehehe...smentare mnunggu teksi 1 lagi smpai yg membawe kak una, is, dan wan..kteorg (ecah n sha sbenanye) telah dingorat oleh anggota2 RELA yg sepatutnye bertugas mnjage keamanan kawasn tersebut..''iishhkkk! rimas ah!'' kate ecah..nak buat cmne cahh, dah anda tu la lawa..haha..naseb baik la seminit due lpas tu teksi dyeorg smpai..kteorg pon memulakn misi memburu pada hari tersebut..aduyai..rambang mate dibuatnye..mcm2 ade,,ckp je,, goreng2, sup2, nasi2, buah2, rojak2, mee2, air2 jgn ckap ah kn..dari air2 cm kordial tu, ice blended, ABC, cendol, kelapa, haa! sume laa..setelah seround tgok2..akhirnye daku membeli rangke ayam n nasi ayam berempah(sebungkus rm3 je!! gile murah! ayam dah la besar!) n sepnjang jlan2 tu secawan air mate kucing n secawan air tembikai telah daku slurpp2..dan juge sebatang sushi malaysia yg menarik perhatian untuk di try..hhmm..agak sedap:) ha! lupe nak cte..kaksu n kak una teringin nak mkn laksa penang, n dyeorg mmg dah tau tmpat mne yg jual sedap.."makcik gothic tu usna!'' kate kaksu.. spontan mereke tergelak berdue..kteorg yg laen ni cm blank2 je..pastu dyorg ckp.."x pham ek..xpe2,,nnti tgok sendiri..hehehe" kate kaksu n kak una..sesampainye di tmpat yg dituju,, ternmpaklah kami sesusuk tubuh manusia yg nmpak rugged dan agak gothic, wktu dye menoleh ke arah kteorg tu terserlah kegothican make up beliau..dgn eyeliner yg tebal, lipstick yg agak gelap..wahh! mmg agak berumur untuk dressing cmtu..rsenye 40 lebih nak dkat 50 cmtu..kteorg sume terpegun..kaksu n kak una hanye mampu tersenyum melihat gelagat kteorg..tp mkck tu baek,,peramah sgt..kaksu smpat membodek,, "laksa mkck ni sedap tau..sedap sgt,,sebab tu kaksu jd pelanggan tetap dye" mkcik tu tesipu2 seketike,, ecah yg cm x than je tgok laksa tu trut meng-order satu 4 dye,, itulah,penangan mkck gothic~si ecah n sha nak bli apam balik yg nipis tu..alaa..yg rangup tu..ape nme dye? hhmmm..x igt la ape nme dye..korng tau2 sendiri la ek..hehe,,disebabkn agak byk org yg jual bnde tu,, n bnde tu nmpak sme je kat sume tmpat,dyorg decided nak bli kat org yg paling hensem yg jual..hahaha! ape ke jadahnye ntah,xde kne-mengene hnsem dgn sdap kowt..tp tu mmg dyorang, nak buat cmne..haha,,nak dijadikn cte ade 2 tmpat yg penjual dye agak hnsem..mmg btul, bole than la hensem mereke,hehe..dahlaa si ecah n sha ni dlam dilemma..haha!lwak tgok dyorg! masalah cm besa gle je! cm pk msalah negare!pdahahal nak plih mne satu je..last2,, kat due2 tmpat dyorang bli..hihi,kn senang..(tp duit sedie je laa)...hhhmmm~ Dalam pjlanan blik,,bau semerbak harum food2 yg kteorg bli melingkari ruang legar dlam ktm n teksi..hehe..lapa je org sekeliling kteorg, comform tension! dahla pnat blik keje ke ape, bau plak sedap2 from kteorg..hehehe,,sesampainye kteorg di campus cpt2 mandi n solat..pastu kteorg pon start la kenduri pada ari itu..wahh!! mmg mkn smpai kenyang ah mlm tu..n sambil mkn2 tu kaksu n kak una biasela..bercerite kisah2 hidup dyeorg..comment2 org..buat lwak jenake thap pecah perut..aduyai~smpai situ dlu kot psal psar mlm pntai dlam..tu je la kot buat mse skrang...till the next post..bye~ P/S : sesetengah part of dis story telah ditokok-tmbh dan diubah suai SIKIT untuk memberi kesan yg lebih dramatis..haha! :D

3 comments:

secretive me~ said...

typical u babe!!
er,,us actually!food,,just irresistable!
luv yah!
;DD

holly polly hannan said...

wah3...ainur.,.gile panjang pasar malam punye cerite..terliur plak kite bace..=P

btw, rafi tu al rafi bistro dkt sek 18 shah alam ke??ke yg laen?

miss barbie_sakura293 said...

hahaha..sory hannan..x prasan hannan tulis sini..
erm..mybe laen kot..kte seksyen 13..
tp x sure aah..mne tau seksyen dye dah lain an..
haha! dah dkat ke? dtg ah visit..